Selecteer een pagina

18. Onze Spaanse huizenjacht – Deel 1

Een terugblik op onze zoektocht naar een B&B pand.

Toen ons plan om te emigreren naar Spanje steeds meer een duidelijke vorm begon aan te nemen, begonnen de voorbereidingen en ook de zoektocht naar een geschikt pand en locatie waar we onze ‘casa rural’ / Bed & Breakfast konden runnen. Vanuit Nederland hadden we al veel contacten gelegd, emails verstuurd en huizen bekeken. Maar we dachten dat het beter zou zijn als we dichter op het vuur zouden zitten. Om die reden hakten we de knoop door om definitief te emigreren en onze zoektocht naar een pand in Spanje voort te zetten. Onze huizenjacht in Spanje deelden we alleen met onze directe familie. Dit was een bewuste keuze, omdat we niet echt heel veel zin hadden in al die meningen, waar we niet echt op zaten te wachten. Maar nu we dit alles inmiddels ver achter ons hebben gelaten is het leuk om wat meer details te delen van de huizen die we bezichtigd hebben. Wie vindt het nu niet leuk om bij iemand anders binnen te gluren. En al helemaal in Spanje. Dus we nemen je graag mee in een terugblik op onze Spaanse huizenjacht.


mei 2019
Huis 1 – casa de CONSUELA.

De eerste bezichtigingen maakten we met een sympathieke Belgische makelaar. We bezochten 3 huizen waarvan dit leuke schattige huis gelegen in een dal nabij Riogordo de eerste was. Dit was een authentieke Spaans huis van de Spaanse Consuela. Aangezien haar man was overleden, wilde ze niet langer alleen in dit huis op de campo wonen en om die reden wilde ze verkopen/verhuren. Alles was gelijkvloers en er was een keuken, woonkamer, 3 slaapkamers, garage, tuinhuis, zwembad (inmiddels groen met krioelende beestjes) en dat alles op een lap grond omringd door een boomgaard van sinaasappelbomen.

Hoe idyllisch wil je het hebben?
Helaas geen potentie voor onze Spaanse droom, want: te klein, te weinig slaapkamers met badkamers en dus ook geen eigen woonruimte. Jammer voor Consuela en voor ons. Op naar de volgende, want we hadden diezelfde middag meerdere bezichtigingen op de planning staan.


mei 2019
Huis 2 – het dorpshuis.

Na de bezichtiging van het huis van Consuela op het platteland van Riogordo, lag dit volgende huis in het dorp van Riogordo. We moesten even wennen aan het idee dat het huis in een dorp lag, omdat we dat niet echt voor ogen hadden. Maar na een korte bezichtiging bleek al snel dat het ook geen potentie had voor onze plannen. Wederom te weinig ruimte voor verhuurbare eenheden, laat staan om er zelf te wonen. De indeling was totaal onlogisch en niet kloppend. Ook het interieur was niet om over naar huis te schrijven. Zo lag er in iedere ruimte een andere vloer en had iemand duidelijk lopen knutselen met mozaïek tegeltjes en keitjes in verschillende kleuren, maten en patronen. Ondanks dat de voorkant van het huis best wel een leuke uitstraling had, was dit binnen ver te zoeken. Doodzonde hoe zo’n leuk huis toch zo verpest kan worden door onprofessioneel geknutsel. Weg authentieke uitstraling. Ook hier ging weer een streep door en we gingen diezelfde middag weer verder voor een volgende bezichtiging. 


mei 2019
Huis 3 – Het uitvindershuis.

Na de bezichtiging van het huis van Consuela en het dorpshuis in Riogordo reden we door naar dit huis; het Uitvindershuis zoals wij het noemden. Een groot huis op de campo van Riogordo. De eigenaar was een Belg op leeftijd die wegens gezondheidsredenen al was teruggekeerd naar België en waarvan de kinderen het huis wilden verkopen. De eigenaar en familie zouden er waarschijnlijk niet meer naar terugkeren. Het huis oogde wat kil en miste een flinke portie authentieke Spaanse charme. Niet alleen van buiten maar ook van binnen. Het leek in sommige opzichten van buiten wel een gevangenis met weinig ramen of ramen die heel hoog zaten, het had een hele vreemde indeling, een grote kelder met allemaal vertrekken, een garage met veel rondslingerend gereedschap en er waren door het hele huis allerlei vreemde constructies en vernuftigheden geïnstalleerd die leken alsof er een experimentele uitvinder aan het werk was geweest. En naast dat alles bezat het huis niet eens een zwembad wat volgens ons toch wel een van de belangrijkste vereisten was. Laten we het er op houden dat alleen het uitzicht over de valleien rondom een plaatje was.

Lees snel het vervolg van onze Spaanse huizenjacht.