Selecteer een pagina

2. Deluza en hoe het ooit begon

Waar komen die plannen nu eigenlijk vandaan?

Afzonderlijk van elkaar hadden we op jonge leeftijd al de wens om te wonen en werken in het buitenland. Ooit schreef Yvonne op jonge leeftijd al een briefje, wat haar moeder al die jaren heeft bewaard, dat ze voor haar 30e jaar wilde emigreren naar een warm land. Nou dat eerste is niet gelukt, maar dat laatste staat nu toch echt te gebeuren. Ook Patrick zei op jonge leeftijd al tegen zijn moeder: “Later ga ik in het buitenland wonen.”
Yvonne is eigenlijk nooit echt een heel reislustig type geweest. Patrick daarentegen heeft wat dat betreft al veel meer van de wereld gezien en reisde in zijn eentje door Amerika en voor werk ook naar Noord- en Zuid-Amerika, China en Australië.

Tijdens een van onze vakanties hebben wij ons hart verloren aan het prachtige Spanje.

In 2007 leerden wij, Patrick, afkomstig uit Friesland en woonachtig in Haarlem en Yvonne, afkomstig uit Limburg en woonachtig in Rotterdam, elkaar via het internet kennen. Een dik jaar later kochten wij ons eerste huis in Leiden. Een klushuis was eigenlijk niet de bedoeling, maar dat liep jammer genoeg even anders. Wij ontpopten ons als ware klushelden en draaiden nergens onze handen voor om. Tussen al het klussen door genoten we natuurlijk van onze welverdiende vakanties. Van Mallorca naar Portugal, Malta naar Ibiza en Spanje waar onze gemeenschappelijke droom ineens aan het licht kwam. We wilden graag samen een avontuur in het buitenland aangaan en samen onze jeugddroom gaan waarmaken. Tijdens een van onze vakanties hebben wij ons hart verloren aan het prachtige Spanje. Het land, de zon en het weer, de natuur, de cultuur, de taal en de mensen. We voelen ons er thuis! We komen er tot rust. We bedachten dat dit het land moest zijn waar we graag zouden willen wonen en werken. Ondernemend als we zijn, leek een Bed & Breakfast runnen ons wel wat.
Daar heb je weer zo’n ‘Ik vertrek’-scenario denk je vast. Nou misschien wel. Maar de mensen die ons beter kennen, weten dat wij mensen zijn die weloverwogen beslissingen nemen. Dus dat we een restaurant zouden runnen zonder zelf een ei te kunnen bakken? Nee, zo zitten wij niet in elkaar. Wij, als creatieve, ondernemende controlefreaks, geloven dat we daar toch net iets te goed voorbereid voor zijn. Althans dat hopen we tenminste, want er zullen vast nog wel wat hobbels genomen moeten worden die wij van tevoren niet voorzien hadden.

De afgelopen jaren planden wij al onze vakanties naar Spanje. “Gaan jullie weer naar Spanje?” Ja, al die vakanties naar Spanje hadden dus een reden. Iedere keer was het voor ons een ontdekkingsreis om het land beter te leren kennen. Van de oostkust tot aan de westkust richting Portugal hebben we mooie plekken bezocht en steeds wat meer van het land ontdekt. Tijdens een van deze ontdekkingsreizen een aantal jaren geleden heeft onze makelaar ons leuke huis in Leiden verkocht. Bij thuiskomst van onze vakantie moesten we vrijwel meteen op zoek naar woonruimte. Wij verhuisden van de grote stad naar een huurhuis op het platteland dichtbij Patrick zijn werk. Voor velen was dat wellicht een onverwachte en vreemde keuze, maar voor ons was het destijds een zeer bewuste volgende stap om verder te komen in ons avontuur.

We bezochten Spanje in de zinderende hitte, maar ook in het soms natte en bewolkte najaar. We gingen met een steeds kritischer blik het land bekijken om te ervaren in welk gebied wij graag zouden willen wonen en dat ook voor onze toekomstige gasten een tijdelijk thuis van huis zou kunnen zijn. Andalusië en met name het gebied rondom Malaga is het gebied waar wij onze pijlen op wilden richten. Ondanks dat het een gebied is met veel toekomstige concullega’s, heeft het ontzettend veel te bieden. Prachtige natuur, idyllische witte dorpjes, een mooie kustlijn en veel mogelijkheden voor uitstapjes naar de meest prachtige steden zoals onder andere Granada, Ronda, Sevilla, Cordoba en Jaén.

In deze streek is een aantal jaren geleden dan ook al onze naam geboren: Deluza!

Deluza is een zelfbedachte naam wat is afgeleid en afgekort van Andalusië, wat men in Spanje Andalucía noemt en van la luz wat het licht betekent. Wat betreft het licht zit dat wel goed. Zuid-Spanje is met meer dan 320 dagen zon en bijna 3.000 zonne-uren op jaarbasis, daardoor een van de beste klimaten om te wonen. Wie wil dat nu niet?! Nou, wij zien tussen alle windhozen, regen- en sneeuwbuien in ons koude kikkerlandje in de verte de zon al schijnen.